Kalastus

Ahven

Puruvesi on kuuluisa suurista ahvenistaan. Yli kilon kalat eivät ole ollenkaan harvinaisia ja yli kaksikiloisiakin on saatu mm. pilkillä. Ahvenen pilkintä on järven suosituimpia kalastusmuotoja. Yrittää voi pienillä morreilla ja pystypilkeillä kukkokalaa tai pannukarkeata. Isoimpia ahvenia pyydetään tavallisesti isoilla jopa 10 cm tasapainopilkeillä. Tällöin hauki on myös yleinen sivusaalis joten tasapaino kannattaa varustaa hauen kestävällä perukkeella. Kesäaikaan ahventa kalastetaan useilla menetelmillä kuten pinta- ja pohjaonki, uistelu, jigaus ja heittely lipoilla.

Linkkejä kuvista ja muusta aineistosta tulee  tähän ja sama juttu jokaisen kalakuvauksen jälkeen:

-Isojen ahventen tasapinopilkintää voi opiskella tästä ositteesta. Puruveden tapahtumia kannattaa etsiä esim hakusanalla puruve*

http://www.kalamies.com/kalastus-keskustelut/onginta-ja-pilkkiminen/tasuriahvenia-9029

 

Hauki

Puruvesi on karu järvi joten haukia täällä ei ole valtaisasti. Toisaalta puhtaassa vedessä muikulla itsensä lihottanut hauki on erinomainen ruokakala. Täällä ei kalasteta suurhaukea aktiivisesti joten mahdollisuudet yli kymmenen kiloisiin on jopa suuremmat kuin merellä. Talvisin haukea voi saada syvältä ahvenen kalastuksen yhteydessä. Toinen vaihtoehto on rei’ittää ruohikon reunoja ja keskittyä haukien pyytämiseen isoilla lusikoilla ja tasapainopilkeillä matalasta.  Avoveden aikaan haukia pyydetään heittämällä ja uistelemalla. Jäiden lähdön jälkeen isoja haukia voi tavoitella kutulahtien lähettyviltä matalasta mutta vesien lämmettyä suuremmat hauet (yli 5 kg) painuvat yleensä syvemmälle jolloin niitä tavoittaa parhaiten uistelemalla. Elävän täkykalan uittaminen selkävesien luodoilla on myös mielenkiintoinen ja erittäin tuottoisa kalastustapa isommille hauille.

 

Harjus

Puruvesi on etelä-suomen paras harjusjärvi jossa harrastetaan aktiivisesti harjuksen perhokalastusta ja pilkintää. Harjusta pilkitään pääasiassa maaliskuun molemmin puolin joskin kalaa on mahdollista saada läpi talven. 0,5-1,5 metrin syvyyteen kairatusta reiästä seurataan jäällä makoillen pystypilkkien ja pienten tasapainojen liikehdintää ja kalojen ohiuinteja. Saatujen kalojen määrä on tavallisesti vaatimaton mutta ko. kalastusmuoto on kuitenkin luonteeltaan erittäin addiktoiva. Harjusten pilkinnän yhteydessä tavallinen saalis on myös rantamatalaan mutuja jahtaamaan tulleet parhaimmillaan puolen kilon ahvenet. Avovesiaikaan harjusta tavoitellaan myös uistelemalla, heittämällä, pintaongella ja normaalin perhostelun lisäksi perholitkalla.

 

Säyne

Tällä hetkellä säynekanta on Puruvedessä erittäin vahva. Useampien 1.5 kilon kalojen saanti per reissu ei ole mitenkään harvinaista ja lähemmäs kolmen kilon kaloja on myös saatu lähiaikoina. (vrt. uuden ennätyskalarekisterin suurin säyne aktiivivälineillä 3.0 kg). Säynettä saa parhaiten lämpimien vesien aikaan heittelemällä esim. lottolippaa ja säynettä voi saada lähes kaikkialta rantamatalikoilta. Puhtaasta vedestä pyydetty säyne on erinomainen ruokakala esim savustettuna tai suolatuna.

 

Matikkaa

Matikkaa kalastetaan Puruvedellä pääasiassa pilkkimällä. Kausi alkaa tammi-helmikuun vaihteessa kutupilkintänä matalissa lahdukoissa kalasyötillä varustetuilla ryöstäjillä ja madeharoilla. Kudun jälkeen matikka siirtyy syvänteisiin joista sitä kalastetaan maaliskuun alusta lähtien kalasyötillä varustetuilla ootto-ongilla.  Tämä kalastusmuoto soveltuu erittäin hyvin isommille amatööri seurueille. Kalastus tapahtuu pienellä alueella ja saalisvarmuus on hyvä. Onkia voi vahtia ja kokea esim. jäälle tehdyn grillinuotion äärellä. Samalla voi harrastaa esim. ahvenien pilkintää.

 

Taimen ja järvilohi

Puruvedellä harrastetaan aktiivisesti taimenien ja järvilohien uistelua. Parhaimmat kalastussesongit sijoittuvat alkukevään viileille vesille, keskikesään jolloin lämpimien vesien aikaan kala on syönnöksellä pääasiassa syvemmissä vesikerroksissa sekä loppusyksyyn jolloin kala liikkuu aktiivisesti pintakerroksissa ja rannoilla. Uistelussa käytetään vaappuja ja lusikoita, nykyisin yhä useammin täkyraksia. Erittäin suotuisissa olosuhteissa taimenta voi yrittää vakavissaan pilkkimällä lähinnä alkutalvesta paikoilta joissa tiedetään varmuudella taimenta  oleilevan mutta useimmiten näitä saadaan sattumakaloina ahvenen pilkinnän yhteydessä (erittäin harvakseltaan).

 

Muuta

Tuulastus Puruvedellä on erityisen kiinnostavaa veden kirkkauden vuoksi. Kaloja voi iskeä hyvällä kelillä jopa neljän metrin syvyydestä. Yleisimmät saalistettavat kalat ovat hauki, harjus, ahven ja säyne. Onpa joku äskettäin  iskenyt puruvedeltä jopa useamman kilon taimenenkin.

 

 


Mökkikylästä voi ostaa ja vuokrata perusvälineistöä rajoitetusti. Jos mahdollista niin kannattaa tiedustella näistä hyvissä  ajoin etukäteen. Veneen laskupaikka on mökkikylän rannassa. Kalojen perkauspaikka, savustus- ja pakastusmahdollisuus.